SM-femmilen

SM 50 km klassisk stil skulle avgjorts i Hudiksvall men blev flyttad till Åsarna p g a snöbrist. Det var inte mycket snö i Åsarna heller men tillräckligt för att få ihop till en 10 km bana som skulle köras 5 varv. Wassberg var banläggare och det brukar innebära en kuperad bana men fin skidåkning. Eftersom långloppens utveckling har blivit mer och mer stakning på blanka skidor så har jag använt benen relativt lite i klassisk skidåkning i år och hemma så har snötillgången varit dålig så längsta backen att ta sig uppför tar ca halvminuten. Men denna banan var alldeles för kuperad för mig att staka. Så därför körde jag med fästvalla. Mina 2 senaste SM femmilar har jag varit 8:a och 16:de och det var kring de placeringarna jag ville vara nu också. Tyvärr blev det inte så. Jag tyckte loppet gick ganska bra de första 2-3 milen både uppför och på stakningen men sedan blev mina ben blytunga när jag skulle ta mig uppför Wassbergs backar.... Jag var inte alls van vid denna typen av åkning kände jag. Stakningen fungerade fortfarande ganska bra men som sagt uppför gick det tungt. Jag tog mig i alla fall i mål men lite längre ned i resultatlistan än mina ambitioner var, jag blev 28:a. Jag har kört ganska många SM-femmilar, säkert över 5 st men jag får gå många år tillbaka innan jag hittar mig utanför topp 25. Men det var en bra genomkörare och jag hade kanonbra service! Bosse Olsson hade gjort ett väldigt bra jobb med skidorna och Martin (min bror) och Hugo (Martin son) hade gjort ett perfekt jobb med drickalangningen! Tack så mycket. Dagen efter loppet åkte jag vidare till Åre där jag kommer jobba hela veckan. Vi startade med att sätta upp montern för inköpsdagarna i Åre på söndagen och sedan är det mässa hela veckan fram till och med torsdag. Så det blir till att kämpa vidare.

Inställt Birkebeinerrennet men seger ändå

I torsdags så begav sig jag och Helsinge Ski Teams ledare Anton Järnberg till Norge. Anton är ledare för Helsinge och samåkte med mig för att våra team skulle samarbeta på tävlingen. Vi var framme sent på torsdagskvällen. På fredagen var det dags för skidtest. Det var extremt mycket snö där jag bodde. Jag bodde vid första kontrollen efter spåret vid Skamstrasätra som ligger ca 1 mil upp på första fjället från mål och där var det nästan 2 meter snö! Så förutsättningarna för loppet var väldigt god till skillnad från de flesta andra tävlingarna i år. På tävlingsdagen, lördag, så var det dags för skidtest på morgonen. Testet gjorde vi på tävlingsbanan en bit upp mot fjället och det blåste väldigt mycket! När jag var klar med test så hade vinden avtagit något men det blåste fortfarande väldigt mycket. När vi var redo för avfärd mot starten fick vi reda på att starten var framflyttad 1 timme på grund av hård vind på fjället. Men en halvtimme innan start kom beskedet att tävlingen var inställd. Det blåste 25 m/s på fjället. Det kändes naturligtvis väldigt snopet. Framförallt eftersom det har varit en diskussion om snöbrist till många lopp tidigare i år men alla lopp har genomförts och på Birkebeinerrennet har det aldrig varit någon diskussion och så blir loppet inställt…. Hursomhelst så var det väldigt fina förhållanden nere på lågland vid starten och en bit upp mot fjället. Så vi var 4 st svenska Team som bestämde oss för att köra ett testlopp till första kontrollen vid Skamstrasätra 9 km in i loppet. Dit är det bara uppför…. Det var Team Ski and Run, Helsinge, 7-mila och Sysarb som var med. Jag var en bit efter i starten. Men efterhand så låg jag 2:a och jagade han som ledde och några kilometer kvar till mål kom jag ikapp 7-milas Björn Rydvall och några hundra meter före mål gick jag förbi och lyckades vinna några sekunder före Björn. Så det känns som formen fortfarande är bra och jag tyckte kroppen svarade bra. Efter detta åkte vi hem men det kändes väldigt snopet och en viss tomhet på grund av det inställda loppet. Vill passa på att tacka Helsinge för ett bra samarbete :)

 

3 segrar – Kindsmästare och distriktsmästare x 2 – Kanonfina dagar på Hagatorpet

Efter Vasaloppet har jag tagit det väldigt lugnt med träningen, bara vilat och tävlat och knappt ingen träning. På kvällen samma dag som Vasaloppet när jag kom hem började jag få väldigt ont i kroppen och det höll i sig hela måndagen. Det var inte så att jag HOPPADE upp ur sängen dagen efter…. Men 2 dagar efter loppet så kände jag mig som en ny människa och kroppen kändes bra.

Redan på torsdag var det dags för ny tävling, Kindsmästerskapen 6 km klassisk stil individuell start på Hagatorpet i Tranemo. Tävlingen avgjordes på en 1,5 km lång slinga. Spåren var perfekt och jag tycker det är helt otroligt att klubben kan ha så fina spår vid den här tidpunkten på året när vintern har varit så mild. På tävlingen så kändes det som jag gjorde 4 stycken ganska jämna varv och jag valde att åka på blanka skidor och bara staka. Jag vann med 42 sekunders marginal före Martin Gotting och blev Kindsmästare.

Nästa gång jag stod på skidor var det dags för ny tävling på Hagatorpet, 15 km individuell start klassiskt och Distriktsmästerskap. Jag valde att åka på blanka skidor igen. Precis som på Kindsmästerskapen så var det perfekta spår och kanonväder, 6-7 grader varmt och strålande solsken. Inte ofta man kan tävla i sådana förhållanden. Nu blev det alltså 10 varv så det gällde att hålla räkningen. Jag startade 1 minut bakom Marcus Johansson, Ulricehamns IF som var främste utmanare om segern. Eftersom jag oftast åker förhållandevis långsammare i början av loppet så fanns det risk att jag skulle bli efter i början av loppet. Men efter första varvet låg vi lika och mot slutet av andra varvet så ledde jag med knappt 10 sekunder och då förstod jag att jag hade väldigt goda möjligheter att vinna loppet. Efter de 4 första varven hade jag dragit ifrån lite på varje varv och hade ett försprång på ca 25 sekunder. Resterande varv drygade ut avståndet fortare och med ca 1,5 varv kvar så kom jag ikapp 2:an i loppet Marcus Johansson. När jag kom ikapp så åkte jag förbi nästan direkt och han släppt. Till slut så vann jag med 1 minut och 15 sekunder. Kul att få bli distriktsmästare på hemmaplan i solskenet!

Dagen efter var det DM i sprint stafett 3 * 1 km i fri stil. Jag åker ganska lite fri stil, 3 tävlingar i år. Komiskt att jag bara åkt en individuell tävling i fri stil, de resterande 2 har båda varit sprintstafett. Nu åkte jag ihop med Malin Eriksson. Men vi körde i H 21 klassen. Det är nog första gången jag åker en stafett ihop med en tjej. På stafetten var det ännu bättre väder, strålande sol och ca 12-13 grader! Jag körde första sträckan och fick ganska direkt en lucka som vi kunde hålla och till och med dryga ut. Det blev alltså ett till DM guld under helgen. Efter 3 tävlingar så har jag tagit det lugnt med träningen. Nästa tävling bär det av till Norge för Birkebeinerrennet som är nästa tävling i Swix Ski Classics.

 

Vasaloppet - 19:e plats :)

Som grund för min målsättning inför årets Vasalopp så hade jag som bakgrund årets genomförda lopp. Jag tyckte det var realistiskt att ha som målsättning att vara bland dom 30 bästa. Jag blev 19:e så självklart är jag nöjd med årets insats. Resan blev inte helt problemfri mellan Sälen och Mora vilket gör att jag känner mig än mer nöjd med min insats.
 
Efter att mitt service team från Tranemo IF gjort ett jättejobb på lördagen med vallning, skidtest och vallatest så var förberedelserna klara för söndagen. Serviceteamet omfattar lite drygt 10 personer, tack alla. Men dom mest engagerade i detta var Christian Olsson, Thomas Andersson, Håkan Johansson och Martin Jönsson, till er vill jag rikta ett extra stort tack!! Utan er hade det inte gått så här bra.
 
Jag gick 4,30 på söndag morgon ock klockan 5.15 bar det av till skidtest. Jag testade 2 par utan fästvalla för stakning, 1 par med fästvalla och 1 par ruggskidor. Efter att vi hjälpts åt att testa så föll valet på att köra på blanka skidor d v s skidor utan fästvalla och 90 km stakning till Mora.... Väl på plats i Sälen så blev jag överraskad av snömängden på startrakan, 1 dm nysnö. Efter att ha värmt upp lite sporadiskt så var det dags för start. Jag var bekymrad över starten för att på startrakan så var det annorlunda i år p g a för mycket vatten så det smalnade av vilket gjorde det risk för trängsel. Hade jag brutit en stav där hade det blivit väldigt besvärligt med mycket folk och ingen egen serviceman i botten av första långa backen med reservstav. Jag fick dock en bra startplats mycket tack var min klubbkompis Erik "bygg" Johansson, tack! När väl starten gick kom jag iväg väldigt bra och har aldrig varit så högt upp innan backen började. Jag var nog nästan bland dom 10 bästa vid vägövergången. Sedan var det dags att staka sig upp för första backen och där tappade jag ganska många placeringar i början för att sedan vända trenden efter halva backen. Väl uppe på toppen så var jag en liten bit efter första åkaren men det var ett sammanhängande led framför mig så jag kände inga större bekymmer. En bit efter backen vid min första drickastation så var jag ikapp täten. Jag upplevde att jag hade bra skidor vilket är en lättnad. Under hela loppet kände jag att skidorna gick som bäst där det var lite uppåkt och gärna grovkorningt eller isigt. Loppet gick kontrollerat första biten och jag var en bit ned i fältet men när vi närmade oss stigningarna upp till Risberg så ville jag ha en position längre fram och började avancera i fältet och farten höjdes i Risbergsbacken men jag kunde kontrollerat gå med tätgruppen. Allt fungerar jättebra med åkning och langning fram till Evertsbergssjöarna där jag hann med att heja på Christian och Thomas som såg mig från bilen och tutade, där går nämligen spåret jämte bilvägen. Men starx efter Evertsbergssjöarna så hände det som kunde förstört hela dagen.... Jag uppfattade inte riktigt situationen men på något sätt gick min stav av! Jag valde några ord som inte kommer med här när staven gick av.... Jag fick panik för detta var mitt ute i skogen och inga personer med reservstavar i sikte. Men jag låg långt fram i klungan och stakade så gott det gick med en stav och föll genom fältet och tappade klungan. Efter ca 3 km så såg jag stavar utsatt i snön av en ledare, jag tog en stav där och den var ganska bra längd men väldigt konstigt handtag. Men jag tog mig fram bättre nu i alla fall och tog in på klungan och kom ikapp innan backarna upp mot Evertsberg. Strax efter Evertsbergskontrollen visste jag att min brorsa (Martin) stod med reservstavar. Jag hängde med klungan längst bak fram till min drickalangning. Martin stod redo med dricka och var inte alls beredd på reservstav när jag kom skrikandes i spåret. Han fick bråttom när han upptäckte vad som hänt och kastade drickan och fick snabbt tag i reservstavarna. Jag fick stanna sladda runt åka tillbaka ca 10 meter och tog reservstaven. Nu fick jag jaga ikapp klungan igen.... Staven jag fick av Martin var tyvärr lite för kort men Martin rapporterade till min nästa kontroll efter ca 5 km där Thomas och Christian var redo med rätt stav. Det stavbytet gjorde jag i hög fart och ganska kontrollerat så här tappade jag knappt kontakten med klungan utan kunde jaga ikapp fort. Däremot hade jag en position ganska långt bak i klungan och det var svårt att ta sig fram vilket gjorde det besvärligt. Men jag var tvungen att lugna ned mig lite och var kall för detta hade tagit mycket kraft samt att jag missade drickalangningen vid varje kontroll för att istället göra stavbyten. Samtidigt så missade jag tyvärr många av mina egna drickastationer efter detta vilket jag kände av mot slutet av loppet. Vid Lundbäcksbackarna när det är ca 25 km kvar så visste jag att farten skulle höjas och det gjorde den och här hade jag det lite kämpigt och kände kramp i överkroppen. Så jag fick ta det lite lugnare i backen och hålla mig kall. Jag lyckades gå med täten trots krampkänning. Strax innan Eldris fick jag äntligen tag i dricka av Thomas. Jag ropade till honom MYCKET. Han var snabb med telefonen och rapporterade till Christian som stod efter Eldris och han hällde upp ordentlig. Samtidigt tog jag även på den officiella kontrollen i Eldris så jag tror att jag fick i mig drygt en halv lite på 1 km åkning vilket jag behövde. Efter Eldris började farten skruvas upp ordentligt ju närmare målet i Mora vi kom. I detta läge började jag även positionera mig bättre i tätklunga. In på Hemus med bara några kilometer kvar så var det nästan full fart och nu kände jag att jag var med bra. När vi väl kom in i Moraparken så var det bra drag på publiken! Nu var det fullgas in till mål och jag lyckades hålla min position in i mål och blev 19:e man!
 
Med tanke på min målsättning och mitt stavbrott så är jag naturligtvis väldigt nöjd med min insats i årets Vasalopp.
 
Efter loppet så var det full fart hemåt för jag längtade efter att träffa min familj. Min dotter, Mariell, råkade ut för lunginflammation innan Vasaloppet så jag har inte bott hemma på 2 veckor.... Allt för att inte riskera att bli smittad och missa Vasaloppet. Men nu mår hon bättre och jag har "flyttat" hem. :)

RSS 2.0