Förberedelser

Sedan Bessemerloppet har träningen gått ungefär som planerat. Det har funnits snö kvar att åka på trots det varma vårvädret. Det har kännts bra att se solen senaste dagarna för den har man inte sett förmycket av denna vintern. Nu åker jag starx upp till Vasaloppet och hoppas på ett bra lopp.

Bessemerloppet

Igår åkte jag Bessemerloppet. Loppet var flyttat till Harsa från Högbo p g a snöbrist. Jag och min brorsa åkte upp på fredag och "mellanlanda" i Högbo och sov där. På lördagförmiddagen fortsatte vi till Harsa. På eftermiddagen åkte jag lite skidor på tävlingsspåren samt att jag och Martin (min bror) kollade var han skulle stå och langa dricka till mig. På kvällen hjälptes vi åt att valla skidor. På söndag var det dags för race. Det var plusgrader och lite regn i luften. Jag valde att köra på blanka skidor. Alltså skidor utan fästvalla och bara staka. Efter en lite lugnare start de 2 första kilometrarna så skruvade Fredrik Byström upp farten ordentligt i första långa stigningen. På toppen av backen var vi ca 7 åkare. Ganska snart började Jörgen Brink att köra hårt och då föll den ena åkaren av efter den andra. Jag var med täten i ca 12 km. När jag släppte var det 3 åkare kvar i täten och Brink hade anfört klungan när jag släppte. Därifrån har jag jobbat själv. Som närmast framåt hade jag 1 minut upp till 3e platsen och bakåt höll jag undan och hade 2 minuter ned till 5e plats. Jag hade bra skidor och Martin skötte drickalangningen perfekt.

2 segrar på Borås skidstadion

Efter en hemresa som gick bra i söndags från Tyskland så smög jag försiktigt igång med träningen på tisdagen. Men redan på onsdag var det dags för ny tävling. Ymer night relay i Borås på skidstadion. Det är en parstafett i fri stil där man kör 3 st sträckor var och varje sträcka är ca 1,5 km. Jag körde ihop med min klubbkamrat Erik Finnskog. Jag körde startsträcka och sträcka 3 och 5. Medans Erik tog hand om resterande sträckor och då alltså även sista sträckan. Innan start så trodde vi att en 3:e plats skulle vara inom räckhåll eftersom det var några bra sprintåkare med. Efter en bra start så jobba vi oss in i loppet och hade efter 2 sträckor kontroll över tävlingen och kunde ganska säkert ta hem segern. Vårat juniorlag var 2:a i mål av alla lag så det blev Tranemo både på första och andra plats :).
 
Idag var det dags för ny resa till skidstadion i Borås och Ymerloppet. 42 km, 10 varv på en slinga som mätte 4,2 km. Det var ett stort startfält, ca 350 startande. Prognosen visade plusgrader och regn så det var klister som gällde på fästet. Direkt i starten på mitt andra stavtag så trampade någon fast min stav med sin skida och vanligtvis så brukar detta inte vara några problem och det händer lite då och då. Men nu drogs trugan av direkt.... Det går knappt att åka utan truga på staven i såhär blött före för staven går igenom direkt. Men min brorsa var bra med i starten och det tog inte lång tid innan han fick fram rätt stav till mig. Han var snabbare än mig för han sprang och mötte mig, riktigt bra jobbat. Men jag kom efter lite i början men det var ingen fara. Jag tog in fort på täten när jag fått reservstaven och hade lite väl mycket adrenalin i kroppen för att ta det lugnt. Så direkt när jag kom ikapp täten så gick jag förbi och ryckte. Jag fick snabbt en lucka som jag drygade ut undan för undan och höll ett jämnt tempo. Drickalangningen funkade bra hela loppet. Det var plusgrader hela loppet och mot slutet började det regna. Men efter hur väderförutsättningarna var så höll spåren väldigt bra och det var en fin bana. Utefter spåret stod min familj och heja på :) . Min dotter Mariell skrek och hejade nog mest av alla :)! Här nedan är en bild på mig och Mariell några minuter efter målgång.
 
 
 

König Ludvig Lauf

För mig blev 3:e Swix Ski Classics deltävlingen en besvikelse. Jag blev 43:a i ett lopp och före som passade mig. Jag var 20:e där förra året i ungefär samma förhållanden och bana. Direkt efter Marcialonga blev det några träningsfria dagar och enbart jobb på ISPO (världens största idrottsmässa). Jag representerade Swenor på mässan. På onsdageftermiddag begav jag mig till Seefeld och körde första passet på kvällen. Sedan gick träningen som planerat där jag och mitt team (Erik Melin) åkte vidare till Tyskaland på fredagen. När jag vaknade upp på lördagsmorgon (dagen innan tävlingen) var jag tung i huvudet och fick ont i huvudet under dagen. Efter skidtest och åkning av banan så började även magen krångla framåt kvällen.... Huvudvärken satt i hela natten och även på morgonen innan start och magen fortsatte att krångla. Så var förutsättningarna innan loppet.... Eftersom det var snöfall under loppet blev det samma typ av lopp som i Marcialonga, alltså att farten var lugn till en början. Jag var med tätklungan tills det var ca 7 km kvar. Då sprack det upp och jag låg ganska långt bak tyvärr. Jag jobbade på så gott jag kunde från min position men orkade inte jobba mig uppåt så mycket i fältet. Jag staplade in på en 43:e plats vilket jag inte var nöjd med. Det som var glädjande på kvällen efter loppet var att huvudvärken var borta och magen kändes bättre. Trots att det varit ett lugnt lopp så visar min pulsklocka något annat och jag har haft ovanligt hög puls hela tiden under loppet. Det var något som inte stämde med kroppen denna dag med huvudvärk, magproblem och ovanligt lättpåverkad höjning av puls. Så i efterhand ska jag kanske vara nöjd med att jag kunde genomföra loppet och inte känner mig sämre efter loppet utan snarare bättre. Nu hoppas jag på en betydligt bättre känsla framöver!

RSS 2.0