29a i Marcialonga

Det blev en 29:de plats i årets Marcialonga. På morgonen var första halvan av spåren täckta av ett tunt lager med nysnö och vissa delar lite tjockare lager med nysnö. Vilket gjorde att loppet gick lite långsammare i täten än vanligt. För min del så passa det bra med tanke på att jag stod långt ned i starten. Dessutom är det väldigt begränsat att ta sig förbi på grund av att det oftast bara är 2 eller 3 spår. Vissa delar av första halvan av loppet gick fortare men jag hade aldrig några svårigheter att gå ikapp och följa tätgruppen. Men efter ungefär 2/3 av loppet så var det ingen nysnö i spåret och farten skruvades upp och klungan splittrades. Jag hamnade en bit ned i fältet men avancerade och följde med i grupp som höll ett jämnt tempo. Vid varje stigning så kände jag mig stark i våran klunga och kände mig laddad inför den avslutande långa stigningen in till mål. Jag kom in en bit bak i våran grupp i backen och blev ifrån åkt i början av stigningen. Men efter ca 100 meter in i den ca 2 km långa backen började jag plocka placeringar och gjorde en bra avslutning och slutade 29:a. Servicen och skidorna funkade bra under hela loppet. På eftermiddagen efter loppet bar det av till Munchen för jobb på världens största idrottsmässa ISPO. Det är fullt upp för mig på mässan som representant för Swenor. Ryktet om att mässan är stor stämmer verkligen! Den är jättestor!

Marcialonga

Efter en fin helg i Långberget som instruktör med ett härligt gäng från bl a sport Camp så är jag påväg till Italien och marcialonga. Jag valde att ha tävlingsfritt och hoppas det var rätt beslut. Nu hoppas jag på ett fint lopp på söndag för min del!

Ski Classics Premiär - La Diagonala

Premiären skulle egentligen körts i Tjeckien men p g a snöbrist där så flyttades tävlingen till Schweiz och i närheten av St Moritz. Där loppet avgjordes var det fantastiskt fint och mycket snö. Temperaturen under loppet låg mellan minus 10-13 grader vilket inte är jättekallt men man var inte riktigt van vid kylan.... I Långberget var det plusgrader hela tiden.  
 
Jag valde att gå på blanka skidor, dvs glidvallade skidor utan fästvalla. Starten gick bra och jag kunde följa tätgruppen som var relativt stor. Fältet drogs isär lite vid en stigning efter ca 5 km men trycktes snabbt ihop igen efter ett mer lättåkt parti. Vid en smal passering efter ca 7 km så blev det för trångt när både åkare och tv-skoter skulle få plats vilket ledde till en masskrasch där många åkare var inblandade så även jag. Först trodde jag att jag skulle klara mig. Men nej, ner i snön för att sedan resa mig och få loss min skida och stav som hade fastnat i Simen Östensen utrustning. När jag väl kom loss så gav jag allt jag hade för att komma ifatt täten igen. Jag passerade några åkare på vägen fram som hade råkat ut för samma sak som mig. Men 3 km efter kraschen så var jag ikapp tätgruppen igen men jag kände att det tagit på krafterna och hade inte riktigt återhämtat mig när vi kom in i banans längsta stigning som var efter ca 15 km. Där fick jag släppa tätgruppen tillsammans med en grupp åkare. Men vi jobbade på ganska bra i denna klunga som anfördes aktivt av legenden Thomas Alsgard. Lagom till varvning kom vi ifatt gruppen av åkare som var närmast efter tätklungan. Jag höll mig långt fram i våran klunga och när vi närmade oss den långa stiginingen igen på andra varvet så höjdes farten och Alsgard stack. En anmärkningsvärd sak som inträffade innan stigningen var att TV-helikoptern gick väldigt lågt och gav ordentliga kastvindar när vi passerade den officiella drickakontrollen. Först kom pappmuggar sedan kom Enervit banderollen. Jag låg 2:a i våran klunga men Svein Tore Sinnes som låg först såg inte banderollen som fastnade i honom.... Jag såg inte Svein mer under loppet.... När jag pratade med honom efter loppet berättade han att banderollen fastnade så han var tvungen att ta av sig skidan för att få loss den och sedan stack även skidan iväg. Tillslut kunde han få tag i skidan och fullfölja loppet.... halvvägs in i backen passerade Jerry Arrlin och Fredrik Byström mig jag hängde på och gjorde en bra avslutning av loppet tycker jag och gled i mål på en 34:e plats. Dock så är min ambition att vara betydligt högre upp i listan för det vet jag att jag kan och har bevisat det innan. Jag vill passa på att gratulera Team Tynell till seger på ett imponerande sätt genom Rikard Tynell! Jag bodde på samma hotell som Team Tynell och det är verkligen två roliga och ödmjuka idrottsmän som är väl värda denna framgång! Jag vill även passa på att tacka Linus Rotter för bra service och hjälp under resan.

Seger i Ekebyloppet

I söndags åkte jag Ekebyloppet tillika Värmlands DM. Tävlingen var flyttad från Sunne till Långberget p g s snöbrist. Vi åkte 4 varv på en 5 km bana med masstart. Efter första varvet så var vi en samlad grupp åkare men på andra varvet så var vi en tätgrupp på 4 åkare. På det 3 varvet försökte jag dra isär tätgruppen i banans längsta stigning. Det lyckades jag med och ut på sista varvet gick jag ifrån i ensam ledning och drygade ut. Jag korsade mållinjen och vann med knappt 40 sekunder för Oskar Persson från Bore SK. Kul med en seger!

Första långloppet

I söndags åkte jag långlopp. Jag valde att åka på skidor utan fästvalla och enbart staka. Loppet gick bra i början och jag hängde med i toppen men jag märkte tidigt att jag verkade ha väldigt dåligt glid. Iband händer det att jag har lite sämre än konkurrenterna men det är väldigt sällan jag har uselt glid och det hade jag denna gången. Senast jag hade så här dåliga skidor var Vasaloppet för 2 år sedan. Men nu var det nog ännu värre.... Jag vallade skidor hemma innan jag åkte upp till Grönklitt och jag trodde aldrig att tävlingen skulle avgöras under så blöta förhållanden. Det var nog inget fel på vallan jag hade på skidan utan strukturen i skidan var alldeles för fin. Men jag kämpade på och höll mig kvar i täten men till slut gick snöret och jag orkade inte och föll som en sten i fältet. Jag var kvar i Dalarna en dag efter tävlingen för skidåkning för att därefter åka hem och fira nyår med familjen. God fortsättning!

RSS 2.0