Island

Idag kom jag till Island. Resan startade ganska tidigt och efter en sen natt innan resan så ska det bli skönt att gå och lägga sig. Jag kom till Island idag på eftermiddagen och stannar en natt i Reykjavik för vidare resa till isafjordur där helgens skidtävling går, nämligen Fossavatn ski Marathon. Jag har haft en trevlig 3 rätters middag på operahuset här i Reykjavik med Finlands stjärna Aino-Kaisa Saarinen och hennes kompis. Jag hann även med en snabb promenad på Reykjaviks gator.

UT-milen

Det blev en rekordtidig tävlingpremiär för mig i löpning. Det var tack vare UT-milen som hade premiär i Ulricehamn (i lördags) där jag bor. När det anordnas en tävling runt knuten så ville jag gärna ställa upp. Jag hade inte allt för höga förväntningar på mig själv men det hade jag på vårat lag vi ställde upp med. Jag visste att vi hade goda chanser att vinna lagtävlingen (3 bästa tiderna läggs ihop). Efter att ha vilat i 2 veckor efter 5-milen utan någon träning så stressade jag ihop 3 löppass i förra veckan innan loppet. Det blev 700 startande på 10 km banan och en riktig folkfest med mycket publik! Arrangören hade gjort ett kanonbra jobb (Ulricehamns Orienteringsklubb och Ulricehamns Tidning). Banan var väldigt fin och sista delen av banan sprang man på gågatan. Det var fullt av folk där. Jag brukar bara se mer folk på gågatan när det är student och balen.

Efter 1:a kilomtern fick jag släppa en trio löpare där min klubbkamrat Johan Elverlind hängde med (han blev tillslut 3:a, bra jobbat). I samma veva blev jag tillsammans med Partik Boman själva. Han hade en hög fart som jag kände var på gränsen och när banans långa stigning började så sprang han för fort för mig så jag släppte ca 10 sek på honom. Men efter halva backen började jag springa jämnt med honom och på toppen av backen var jag i rygg på honom igen, jag vägrar att ge mig! Backen var nästan 2 km lång.... Men när det var ca 2 km kvar så kände jag att farten sjunkit och jag blev starkare och kunde gå ifrån honom. Sedan blev det nästa 30 sek ned till honom och upp till klubbkamraten Johan på 3:e plats hade jag knappt 50 sek. Jag blev alltså 4:a och hade alltså en andra halva av loppet som gick bättre än den första. Jag var nöjd med min instas och tiden var 34,56. Det var fantastiskt kul att spring här för supportrarna var många och hejade på mycket. Extra kul att familjen var på plats och hejade förstås!

Vi vann lagpriset planenligt. Tranemo IF Skidor dominerade lagtävlingen. Laget efter var nämligen Tranemo IF Skidor lag 2.

Länken nedan är bild på lagsegrarna på prisutdelningen. Från vänster: Jag (4:a), Johan Elverlind (3:a) och Erik "bygg" Johansson (6:a)

http://utmilendotcom.files.wordpress.com/2012/04/lag_3572.jpg


Vila i frid Fidde

Jag fick beskedet nu ikväll (läs fredag den 19/4) att Fredrik "Fidde" Karlsson har lämnat oss. Det känns helt overkligt! Fidde som jag tycker var en av Sveriges mest färgstarka skidprofiler. Fidde var Fidde och mer behöver jag inte säga om den mannen. Mina tankar går till hans familj! Du lämnar ett stort stort tomrum efter dig Fidde. Vila i frid.

Här nedan följer en bild på mig och Fidde som min sambo tog efter en skidtävling i Nässjö 2010.


Lugn period

Efter 5-milen så kan man säga att min skidsäsong tog slut och en lugnare period startar vad det gäller träning och tävling. Jag hade en fantastikt kul avslutning med Team Arkmek och en klubbkamrat samt några andra skidåkare. Ett härligt gäng!

I torsdags var det även klubbmästerskap och avslutningfest. Jag blev 2:a i klubbmästerskapet, ibland är det hårt att tillhöra en så stark klubb som Tranemo IF Skidor. 4 dagar innan klubbmästerskapet så blev jag 8:a på SM men jag var alltså inte tillräckligt bra för att vinna klubbmästerskapen.... På kvällen var det avslutningfest där jag fick stående ovationer för min 8:e plats på SM. Per Sjögren som var representant från klubben berättade en rolig och intressant historia om klubbens bästa prestation vid ett SM innan jag kom 8:a. 1967 kom legenden Bernt Sjögren 10:a på ett SM. Det var ett tag sedan alltså.... Att bli uppvaktad på det här sättes känns förstårs väldigt bra och roligt. För övrigt så var det en väldigt trevlig och rolig tillställning som höll på långt in på småtimmarna.

Sedan har det varit påskfirande lite överallt med familjen. Sedan SM har det varit mycket tid med Mariell. Vilket jag verkligen har längtat efter för under säsongen så finns inte den tiden på samma sätt som nu. Bl a så var jag, Mariell, Marie och Mariells mormor på ett lekland på långfredagen. Mariell var full av energi när hon sprang omkring i denna jätteborgen bland massa andra barn. Bollhav, rutchkanor studsmattor mm. Jag var ganska svettig efter det här.... En annan sak som slog mig när jag var där var att ett sådant här ställe är nog bra om man vill stärka immunförsvaret ;).

Jag har även fått chansen att skämma bort kroppen ordentligt. På påskafton så var jag och Marie på Hagabadet i Göteborg. Vi badade och åt en härlig brunch. Vi njöt ordentligt av livet tillsammans :)! På något sätt så kändes det även som detta var en belöning som man kunde njuta av extra mycket med tanke på hur resultatet blev på SM.

Jag har inte tränat något sedan SM och så lär det bli i en eller två veckor till.Avkopplande bad på Hagabadet i Göteborg.

Mitt bästa SM - 8:a på femmilen

Det blev verkligen en fullträff i Långberget i söndags med en 8:e plats i Svenska Mästerskapen 50 km klassisk stil! Min bästa placering innan på ett SM var en 16:e plats för 2 år sedan.

Helgen började på lördag med SM stafetter där jag, Erik "bygg" Johansson och Fredrik Finnskog gjorde en bra laginstas och slutade på en 17 plats. Men både jag och "Byggarn" tyckte själva att vi borde åkt lite fortare på våra sträckor medans Fredrik åkte stabilt och bra.

På söndagen var det dags för den individuella femmilen med intervall start. Innan loppet så trodde jag själv att om jag gör ett topp lopp så är jag bättre än min 16:e plats. Banan trodde jag skulle passa mig med en lång stigning varje varv och sedan mycket stakning. Jag öppnade som vanligt lugnare än mina konkurrenter men lyckades under loppet åka bättre och bättre. Vi åkte 6 varv på en 8,5 km runda. Efter mitt första varv så kom jag in samtidigt som seedade åkare startade och jag fick på så sätt hjälp med farthållningen. Men jag fick verkligen bita ihop ordentligt för de hade bra fart. Sedan kom det ett snöfall som gjorde att det blev ännu jobbigare men det var bara att bita ihop och tänka att det går lika jobbigt för alla mina konkurrenter också. Jag fick kanonbra service med dricka under loppet av Byggs pappa, Michael Johansson(+ att Annett som är Byggs mamma stod för kanonmat hela helgen!), och Fredrik Finnskog. Däremot så hade jag faktiskt inte en aning om placeringen någon gång under loppet men jag förstod att det gick bra för jag "tjuvlyssnade" när mina medtävlande som jag hade sällskap med i spåret fick tider av deras sekunderare. Ovetande spurtade jag i mål och blev väldigt glad att höra när alla gått i mål att jag hade 8:e bästa tid!

Jag vill passa på att tacka Michael, Annett och Fredrik för bra service samt Bygg för trevlig sällskap.

Det kändes extra skönt att få till ett bra lopp nu på femmilen och slutet av säsongen för jag känner att denna säsongens har varit lite väl mycket stolpe ut.
Här är en bild från prisutdelningen där jag står jämte stjärnan Anders Södergren (2:a i loppet).

Jag vill passa på att önska alla läsaren en Glad Påsk!

RSS 2.0