Barmarksläger i Torsby

Då är jag hemkommen igen efter ett kanonbra läger.
Tillbaka in i vardagslivet med jobb, familjen och allt snurrar på i 110 %!
Barmarkslägret i Torsby var mitt första barmarksläger på flera år och jag
känner att det var nyttigt för mig. Synd bara att det inte händer oftare. Jag
tycker att jag hängde med bra på lägret med mina teamkamrater. Jag trodde att
jag skulle ha det svårt att hänga med på flera av de tuffa passen vi körde.
Träningen för egen del har nämligen inte varit spikrak under hösten med några
förkylningar som ställer till det i träningen. Men som sagt så hängde jag med
bra. Det var några värdefulla pass jag fick. Bl a Tossebergsintervaller och
hovfjällsrace samt några pass inne i skidtunneln. Där hann jag även med att
testa nya stavar från Exel samt åka skidor i mina nya pjäxor från Alpina. Jag
kommer till vintern byta system på bindningar och köra på Alpina. Fantastisk
fina pjäxor och en väldigt fin kontakt man får med skidan och snön. Jag är
helnöjd!! Jag har även fastnat för Exels stav och där kommer jag också byta
stavar från några fina år med Oneway stavar till Exel stavar som det blir i
fortsättningen. Vi hade även med oss servicemannen från Tyskland som gjorde ett
kanonbra jobb med allt från att valla skidor till att skjutsa oss ned med bilen
i de branta backarna på rullskidsintervallerna. Så ett stort tack Sepp! Jag
måste även tacka Ski and Run som gjorde det möjligt med ett barmarksläger! Väl
hemma så har jag tagit det lite lugnare med träningen och nedan ser ni en bild
från ett styrke
pass på Nordic Wellness – det passar bra en regnig dag som denna.

Rullskidstävlingar. SM och Alliansloppet.

Jag har hunnit avverka några rullskidtävlingar under sommaren och hösten. I grannstaden, Borås, gick sommar SM-veckan där rullskidor fanns med på programmet. Det var 20 km fri stil gemensam start och parsprint i fri stil. Fri stil på tävlingsrullskidor är inte något som jag prioriterar i min träning speciellt mycket men jag hann med 2 pass innan SM i alla fall. Det var ganska många som kom till start och det blev ganska trångt till en början av loppet. Men min teamkamrat Anton Lindblad valde att hålla hög fart loppet igenom och gjorde det mesta av dragjobbet. Jag hade väldigt svårt att positionera mig i tätklungan och låg långt bak i den hela tiden. Därifrån blir det ganska jobbigt att åka med tanke på att fältet blir utdraget på varje krön och att jag fick köra om åkare som släppte klungan under loppet. Men jag bet ihop bra tycker jag och fick släppa tätklungan med knappt 5 km kvar. När jag släppte klungan lyckades jag hålla min position och rulla över mållinjen som 10:a. Jag och min klubbkompis Erik ”Bygg” Johansson åkte även stafetten men där fick vi släppa ganska tidigt i vårt heat och blev utslagna.
Alliansloppet, som jag tror är världens största rullskidstävling med över 1000 startande där många av världens bästa skidåkare ställer upp, körde jag den 23 augusti. Här blir ett gäng seedade åkare tilldelade låneskidor som är exakt likadan med samma rullmotstånd vilket gör tävlingen väldigt rättvis. Jag hade en bra startposition och starten gick bra men ganska snabbt föll jag tillbaka i fältet tyvärr och fick en position långt ned i tätklunga. Vid första varvning av totalt 3 varv så skruvades farten upp ordentligt och jag fick tyvärr släppa tätklungan på ca 15 personer. Men vi blev en ganska stor andraklunga på ca 20 man. Där ”bet” jag mig fast under hela loppet men låg bak i klungan hela loppet och hade svårt att ta mig fram. Men ca 2 km innan mål började jag ta placeringar i klungan och jobbade mig uppåt och spurtade ganska bra och slutade på en 22:a plats. Vilket jag är ganska nöjd med, med tanke på hur min träningsperiod har varit under sommaren. Jag har gjort det mesta av träningen själv, utan sparring samt att teamet inte har haft något träningsläger, så tycker jag att jag lyckas hänga med många åkare bra som har betydligt bättre uppbackning.
Sedan så blir jag väldigt imponerad vilket stort arrangemang Alliansloppet har blivit och det är kul att ha varit inblandad i Alliansloppet ända sedan det startade och följt utvecklingen.

SMC event - Rullskidor

Det har gått alldeles för lång tid innan jag uppdaterade min blogg - tyvärr.... Jag har haft fullt upp och lite för mycket att göra. Jag kommer kortfattat berätta i detta inlägg om några löptävlingar som har varit sedan rullskidslägret. Tyvärr missade jag Göteborgsvarvet p g a förkylning som annars brukar vara en av de roligaste löptävlingarna men den brukar ligga alldeles för tidigt på barmarkssäsongen för att jag ska kunna springa speciellt bra. De första löptävlingarna jag sprang i somras sprang jag i en ny sko som jag inte lyckades i. Vid ca 5-6 km in i loppet fick jag väldigt ont i vaderna som jag tror beror på att skon hade alldeles för liten "dropp" för min del. Det ska tilläggas att jag springer en gång i veckan och hade jag sprungit fler pass i veckan kanske jag hade kunnat springa i sådan skor med lite "dropp". Vadproblemet gjorde att jag sprang lite sämre på dessa tävlingar med de nya skorna. Jag bestämde mig för att Kraftprovet i Trollhättan fick bli "sista chansen" för skorna som gick i mitten av juli. Det gick inte där heller och jag kunde knappt gå efter tävlingen.... Så jag tog fram mina gamla Asics och sprang inte ett enda pass innan nästa löptävling, Falkenbergs stadslopp. Där blev det ett mer väntat resultat och tid och jag kände inget i vaderna! Nästa löptävling var det nya loppet på hemmaplan, Tranemoloppet som gick i början av september. Loppet gick bättre än väntat. Jag hade precis blivit frisk från en förkylning men lyckades göra en skaplig tid och vinna loppet före en så duktig löpare som Fernando Dinis, Hälle IF. Jag släppte iväg honom i början av loppet men lyckade komma ikapp honom med drygt 2 km kvar och när det var ca 400 meter kvar ryckte jag och vann med 13 sekunder. Väldigt kul med en seger på hemmaplan inför ganska många i publiken plus att min dotter Mariell och fru Marie blev väldigt glada när jag kom först på upploppet.
 
För 2 veckor sedan hade jag ett väldigt lyckat rullskidsevent med SMC och deras kunder i Stenungsund. Jag vill tacka alla inblandade och speciellt tack till Anders Åhs! Lokaltidningen var på plats och gjorde en kort artikel. Längre ned ser ni text och bild. Våran dag ägnades åt enbart rullskidor och träning. Vi startade dagen med teori som sedan övergick i praktik med tekniska övningar för att sedan fri provåkning av Swenor rullskidor och stavar. Efter det var det dags för en grym lunch med en efterättsbuffé! Efter lunchen var det dags för dagens träningspass där vi fick åka en fin runda i och omkring Stenungsund.
 
Om någon av mina läsare tycker det låter som en roliga dag och vill uppleva en sådan rullskidsdag så hör gärna av er via mail. Min mailadress är markus.tranemoif@gmail.com .
 
 

RSS 2.0